275,00 kr. | Pr. Stk. |
Gå tilbage
Gå tilbage
Gå tilbage
2020 Parada de Atauta, Ribera del Duero
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved luftning/dekantering. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine men vil også fortsat udvikle sig de næste 5 år. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
JamesSuckling | 92 / 100 |
Robert Parker | 93 / 100 |
Politiken | 91 / 100 |
Spritnyt |
275,00 kr. | Pr. Stk. |
Produktinformation
Name | Value |
---|---|
Vintype | Rødvin |
Dyrkningsmetode | Traditionel |
Land | Spanien |
Distrikt | Ribera del Duero |
Druesorter | Tempranillo/Tinto Fino (100%) |
Alkohol % | 15% |
Fyldighed | Fyldig |
Tørhedsgrad | Tør |
Årgang | 2020 |
Flaskestørrelse | Helflaske, 0,75 liter |
Varenummer | 134920 |
Beskrivelse
Vinen demonstrerer en imponerende balance mellem frugtfylde og cool saftighed, som det specielle klima i en kilometers højde i den østlige del af Ribera del Duero giver. Egen er flot integreret, og mange smagsnuancer kommer frem ved luftning/dekantering. Til godt oksekød, stegt lam, risretter med kød og svampe, modne oste -og gedekød, som man bruger lokalt.
Druerne kommer fra 80-100 årige vinstokke i Atautadalens kølige zoner, og de høstes ret tidligt for at bevare friskheden og gæres i ståltanke og lagres 12 mdr. i små barriques af fransk eg, ca. 50% nye, hvor også den malolaktiske gæring sker. Følelige men moderate tanniner, mørke bær, urter, mokka, viol, sort peber og vanilje fra fadene. Frisk syre balancerer fint den tætte frugt. Den overrasker ved at være hurtigere klar end domænets topvine men vil også fortsat udvikle sig de næste 5 år.
De første Dominio de Atauta vine blev lanceret i 2000, og vingården strøg hurtigt til tops hos de internationale anmeldere. I oktober ‘14 blev vingården udråbt til at være blandt eliten af vingårde i Spanien af Wine Spectator. Tre af domænets vine lå på Top 5 over magasinets højest anbefalede vine fra Spanien. I januar 2023 skrev Rober Parker om Dominio de Atauta: "Dominio de Atauta is one of the leading producers in the Soria zone of Ribera del Duero."
Byen Atauta ligger i Soria regionen i den østlige del af Ribera del Duero og har kun ca. 1000 indbyggere men en lang vinhistorie. For 600 år siden byggede man her vingårdene direkte i kalkklipperne. I 1999 videreførte Dominio de Atauta traditionen med et moderne vinhus skåret ind i klippesiden. Udefra ligner det en beskeden bondegård, men huset har 3. etager under sig. På hver etage sker et trin i vinifikationen. Tyngdekraft erstatter dermed pumper og transporterer vinen til næste led i vinifikationen en etage nede.
I vinsammenhæng er dalen Atauta unik, idet den undgik vinlusen Phylloxera, som fra 1860'erne og ind i 1900-tallet hærgede Europa. Derfor findes her vinstokke ældre end 150 år. Den isolerede beliggenhed og et lag af sand øverst i jordbunden er nok de vigtigste årsager. Atautadalen er kun 1x4 km., hvor vingården har 15 ha. samt styrer dyrkningen og får druer fra 30 ha. mere. Jorden er inddelt i ca. 500 små markstykker mellem 980 og 1050 m. over havet, med mange variationer i jordbund og soleksponering, som giver et spændende men kompliceret puslespil, når vinene skal komponeres. Varme dage og kolde nætter modner druerne langsomt og sikrer den kombination af frugtdybde og saftighed, der komplementerer hinanden så godt i vinene. Dyrkningsmetoderne er biodynamiske og økologiske men ikke certificerede.
Ribera del Duero ligger i den nordelige del af det centrale Spanien og er kendt blandt vinkendere. Området, hvor Temprnillo-druen er konge, er synonymt med vine af høj kvalitet.
Alt i Ribera del Duero er intenst. Området ligger højt med marker i 750 - 1100 meters højde. Klimaet er ekstremt fastlandsklima; om sommeren giver solen høj varme, og om vinteren kan temperaturen dale ned til -20 grader. De lokale ynder selv at beskrive det som "9 måneders vinter og 3 måneders helvede".
Den store forskel på forskel på dag- og nattemperaturer gennem vækstsæsonen er en af de meget vigtige parametre for kvaliteten af vinene. Det giver dem en kombination af frugtfylde og friskhed. En anden vigtig parameter er de gamle vinstokke. Rødderne stikker så dybt, at de kan overleve selv i ekstrem tørke. Omend udbyttet fra gamle vinstokke er lavere end fra yngre, så er koncentrationen og kraften i druerne og vinen usammenlignelig.
Tempranillo er en af Spaniens vigtigste druer, mest kendt fra Rioja og Ribera del Duero samt Portugal under navnet Tinta Roriz, hvor den indgår både i rødvin og portvin. I Spanien kendes den under flere navne. De mest almindelige er Cencibel, Tinto Fino og Tinto del Pais. Den er også ret udbredt i Californien, Argentina og Australien.
Navnet "den lille tidlige" fik den formentlig, fordi den modner før Grenache, og druen er lille. Den har tykt skind og behersket tanninindhold - afhængigt af voksested, vinstokkenes alder og udbyttets størrelse. syreniveauet er moderat, så vinene bliver mest friske fra højtliggende lokationer med stor forskel på dag- og nattemperatur. Den dyrkes oftest som enkeltstående planter med goblet opbinding men kan også sættes på wirer. Under optimale forhold kan vinstokkene blive ekstremt gamle og frugten meget koncentreret.
Hyppige associationer til smagen er jordbær, solbær, kirsebær, lakrids, chokolade og tobak. Druen kan lave fantastiske vine alene, men blandes også tit med ikke mindst Grenache, som også oprindeligt er en spansk drue (Garnacha).
Vinmager Jaime Suárez fortæller om, hvad der gør Parada de Atauta og Atauta-dalen i Ribera del Duero så unik. Se med i videoen her (åbner på YouTube i samme vindue) ->
JamesSuckling
Notes of dark cherries, plums, chocolate, hints of sandalwood and cloves. Full and chewy with tight-grained tannins and succulent fruit underneath. Linear and focused with a chalky minerality at the end. Try after 2024.
Robert Parker
The youngest of the reds here, the 2020 Parada de Atauta was selected from 90+-year-old vines on sandy soils from a rainier and cooler year that they compare with 2016. The grapes fermented destemmed in concrete and stainless steel and underwent malolactic in concrete followed by 13 months in French oak barrels, 20% of them new, plus four more months in concrete before being bottled. It's slightly lighter and less ripe than the 2019 (which I also tasted on this occasion), with 14.5% alcohol and a pH of 3.6 denoting freshness and balance. It has a creamy nose that combines red berries with darker ones and some sweet spices and smoke in a subtle and harmonious way. The tannins are very fine and the mouthfeel quite silky. 52,823 bottles and 900 magnums produced. It was bottled in August 2022.
Politiken
Fyldig, intens, ungdommelig vin med mørk, fuldmoden frugtkarakter og et ristet, sødmefuldt præg. God tæthed, men tanniner og fadpræget dominerer afslutningen. Klarer udfordringen flot og skifter næste ham til maden og bliver mere afdæmpet, frisk og balanceret. 100% tempranillo fra op til 100 år gamle vinstokke i ca. 1000 meters højde, lagret et år på barriquefade.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Spritnyt
Fyldig og intens tempranillo med masser af brombær, mocca, tobak og vanilje. Klassisk Ribera del Duero men samtidig mere moderne stil med animalske noter og lette urtede noter. Flot spændende vin.
Vinavisen
De krydrede noter dominerer denne rødvin i både duft og smag. Det er en god og koncentret vin med sort peber og stjerneanis samt en god syre og et lille tanninbid til slut. Det er en vin, der så afgjort bør ledsages af mad - fx en godt krydret oksebøf.
Vinstyrke2 ved Kim Bretov
Har du planer om at stege en godt krydret lammekølle eller måske braisere en oksebov, er her vinen, der tager godt imod både krydring, kraft og fedt. Ret så heftig med en let sødme - dog fint reguleret af syren i vinen. Tung, mørk frugt hænger i duften. Der er nuancer af koncentrerede brombær og kirsebær i samspil med kakao og vanilje samt et anstrøg af visne blade. Mundfornemmelsen er hed og tør. I smagen chokolade, brombær, solbær og en snert af piratrom. En seriøs ribera-udgave.
Relaterede produkter
edotl8iaewn
4rmvzf0squtojpnousjikfpjdwxtiumg
iwj52pvrt2ohsf0d04nrb
DKK 000,00
DKK 000,00
lgylhk03poe
m18uk5bbg2k1zhza6io9il48zhxac8o
yf98ge0wxmrvrfy79l8ae
DKK 000,00
DKK 000,00
1mh29uz0jwm
nynwvvr757rbtkzgfpmkfdvvaig9lgzd
v344bpwp2hrvkwm10pwr0p
DKK 000,00
DKK 000,00
4xw7p434f5q
rau02xsa4is3cps2ec2jgxhzgcc1u2kef
drqh8kwtp28gd9149d561c
DKK 000,00
DKK 000,00
7pnfkqdbtif
lmt4edofswfss4tct2x68hr0fw9fxkiv
ciftsxg2nzoiccbio5liw
DKK 000,00
DKK 000,00
Produkter fra samme producent
feptwvyzehp
vvwxaswim1rqeuaozfv82rsbk4bz60m
e68w9hdbkocg0q9ego8qr
DKK 000,00
DKK 000,00
vteor1au2d
pfbbv5ksjnhy3em8520njvwbi3u1l5e
jmcysuwcsbmf6wblakyala
DKK 000,00
DKK 000,00
x9xrd5v89wr
l6ikn9xo7tpyxqabnyd5jpxifbytuz6ej
miay6q9krtm65589n62mjx
DKK 000,00
DKK 000,00
9rsmf3swzbc
53eex8iwwyk7niyee86pmft32eartlzna
9z4cooxcpuu5m429vcxfe4
DKK 000,00
DKK 000,00
om3qtb9dnw
vpdbcai055rw69lzrvhpwsu4q5xwanzs
cws3v5n7axbc01lz44aq6u
DKK 000,00
DKK 000,00